perjantai 16. joulukuuta 2016

Joulukalenteri 16 - Niin mikä joulupaasto? + vegaaninen linssipata


Ortodoksisessa perinteessä suuriin juhliin, kuten jouluun ja pääsiäiseen valmistaudutaan paastoamalla. Nyt tosiaan on jo kuukauden päivät ollut käynnissä joulupaasto, joka jatkuu aina jouluaattoon asti. Paaston aikana olisi tarkoitus karsia pois kaikki eläinkunnan tuotteet, mukaan lukien niin lihat, maidot ja kananmunat, toisin sanoen syödä vegaanista ruokaa muutaman viikon verran. Aina kun paasto koittaa, yritän enemmän tai vähemmän muuttaa ruokavaliotani kasvispainotteisemmaksi ja ainakin kokeilla paastoruokailua. Koskaan se ei ole täysin onnistunut, mutta musta on silti aina kiva kokeilla elää kirkon tapojen ja perinteiden mukaan ja samalla haastaa itsensä syömään vähemmän lihaa ja kokeilla uusia vaihtoehtoja. Olenkin viime vuosina löytänyt uusia kasvisruokalemppareita, ja useammin valinnut sen kala- tai kasvisvaihtoehdon lihamätön sijaan.

Muutamaa viikkoa takaperin syysflunssissani näin Apetinan Facebook-sivulla reseptin ihanaan intialaiseen dal-linssipataan, ja mun oli pakko kokeilla sitä. Pitkään mun oli tehnyt mieli jotain ihanaa talveen sopivaa ruokaa chilillä ja kookosmaidolla, ja tämä oli ihan täydellinen. Ja vieläpä ihan helposti vegaaninen, Intiassa kun syödään paljon kasvisruokaa ja kookosmaito tuo sopivasti sitä kermaisuutta. Eli yksinkertaisesti täydellistä paastoruokaa. Lisäksi intialaisessa keittiössä käytetään paljon sellaisia mausteita, mitkä meille ovat selvästi jouluisia, ja tähänkin ruokaan makua saadaan muun muassa kanelista!


Sellaiseen sopivan riittävään intialaiseen linssipataan tarvitset:

kaksi isoa tai kolme pientä sipulia
4-5 valkosipulinkynttä
kaksi chiliä

Kuullota isossa (siis oikeasti tarpeeksi isossa, tätä ruokaa tulee tällä reseptillä ihanan reilusti) kasarissa runsaassa öljyssä pari minuuttia.

pari pakettia (n. 300g) punaisia linssejä
purkillinen tomaattimurskaa
2tl juustokuminaa
1tl kurkumaa
0,5tl kanelia
2tl suolaa
7dl vettä

Lisää linssit, tomaattimurska ja mausteet, anna hautua pari minuuttia. Lisää vesi ja suola, kiehauta ja hauduta kannen alla vartin verran.

1-2dl kookosmaitoa
n. 100gr pakastepinaattia

Heitä nuo mukaan, kiehauta ja sekoittele ja tarkista mausteet. Tässä vaiheessa ruoan maun voi vasta oikeasti tarkistaa, jos ennen hauduttamista ruoka maistuu mauttomalta, ei kannata siinä vaiheessa lapata hirveästi lisää maustetta kattilaan, se ei sen vartin jälkeen enää välttämättä maistukaan yhtä hyvältä. Syö riisin tai leivän tai vaikka molempien kanssa ja nauti.


Tämä ruoka oli ihan unelma, ja kaiken ihanuuden lisäksi superedullista! Kotoa meiltä löytyi valmiiksi sipuli, valkosipuli ja osa mausteista, loput ainekset maksoivat yhteensä noin vitosen verran, ja minä söin tätä ruokaa sellaiset neljä päivää. Tällä ohjeella saa siis isompikin perhe herkullisen päivällisen! Pitääkin kokkailla tätä taas joku päivä uudestaan, vesi ihan herahtaa kielelle tässä kirjoittaessa. Näitä ei oikeasti pitäisi kirjoittaa nälkäisenä...

Lähteekö teillä kokeiluun? (jos vastasit ei, think again. kyllä lähtee) Onko täällä lukijoissa muita ortodokseja tai joulupaastokokeilijoita? 

2 kommenttia:

  1. Oi vitsi tota täytyy kyllä koittaa! Ite kun oon kasvissyöjä niin ei hirveesti oo rajoittamisen varaa enää ruokavaliossa. Toki herkut voisi paaston tunnelmissa jättää vähemmälle, mutta jotenkin se suklaakalenteri vaan kuuluu jouluun :) tässä joulun alla oon yrittänyt käydä kirkossa tavallista useammin ja siten valmistautua jouluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitäää mistä lähtien oot ollu kasvissyöjä :D mut joo suosittelen ehdottomasti kokeilee ;) ja mul ei kyl totta puhuen tää paasto oo muuten hirveen hyvin sujunu...:D

      Poista